Kwas traneksamowy – jak wykorzystuje się go w kosmetyce?

Kwas traneksamowy – jak wykorzystuje się go w kosmetyce?

Różnego rodzaju kwasy są coraz częściej stosowane jako składniki kosmetyków do pielęgnacji skóry. Furorę w ostatnich latach zrobił kwas hialuronowy, ale popularne stają się także kwas migdałowy i kwasy owocowe. Jednym z nowszych odkryć kosmetologii jest kwas traneksamowy. Zobacz, jakie ma właściwości i w jakich kosmetykach jest stosowany.

Skąd wziął się kwas traneksamowy?

Kwas traneksamowy jest w medycynie stosowany od lat 80. XX wieku. Odkryto wówczas, że ma on działanie przeciwkrwotoczne. Polega ono na wstrzymywaniu produkcji plazminy, czyli białka, które przeciwdziała krzepnięciu krwi. Od tamtej pory prowadzone są szczegółowe badania nad właściwościami kwasu, które pozwoliły na wykorzystanie go w kosmetykach pielęgnujących skórę. Jako pierwsi dokonali tego kosmetolodzy z Japonii.

Kwas traneksamowy – na jakie dolegliwości warto go stosować?

W związku ze swoim przeciwkrwotocznym działaniem kwas traneksamowy jest stosowany w leczeniu chorób skóry, które wynikają z zaburzeń pracy naczyń krwionośnych. Wśród można wymienić na przykład pokrzywkę czy trądzik różowaty. Wspomaga również leczenie takich dolegliwości jak świąd skóry i stany zapalne.

Problemy z przebarwieniami

Kwas traneksamowy ma także działanie rozjaśniające skórę. Jego właściwości hamują nadmierne wydzielanie melaniny oraz jej kumulowanie jej w jednym punkcie. Może być stosowany w celu łagodzenia objawów przebarwień skóry, które:

  • są efektem promieniowania UV, np. piegi, brunatne i żółte plamki,
  • są powikłaniami stanów zapalnych, np. zaczerwienienia,
  • powstają w wyniku zmian hormonalnych, np. trądziki
  • przebytych chorób, np. dyskoloryt skóry,
  • są skutkami ubocznymi stosowania leków, np. środków antykoncepcyjnych przyjmowanych doustnie,
  • starzenia się skory, np. nierówny koloryt skóry.

Maskowanie przebarwień makijażami jest nie jest rozwiązaniem niwelującym problem, wręcz przeciwnie – może przyczynić się dojego pogłębienia. Dlatego lepiej jest pozbyć się przyczyny przebarwień. Skuteczną kurację kwasem traneksamowym znajdziesz w serii naturalnych kosmetyków proponowanych przez firmę Arkana.

Właściwości

Kosmetyki zawierające w swoim składzie kwas traneksamowy mają działanie łagodzące. Nie podrażniają cery, nawet szczególnie wrażliwej. Dlatego jego stosowanie jest bezpieczne przy skórze każdego rodzaju.

Kwas traneksamowy to substancja aktywna, która przywraca cerze dobrą kondycję. Co więcej kwas traneksamowy działa kojąco i łagodząco. Wzmacnia naczynia krwionośne i pobudza je do prawidłowej pracy. Ponadto ma bardzo dobre właściwości higroskopijne, co oznacza, że długotrwale nawilża skórę, a co za tym idzie, niweluje zmarszczki i nadaje cerze delikatność i gładkość. Związek ten także ujędrnia i uelastycznia skórę. Właściwości te sprawiają, że skóra przyjmuje młody i zdrowy wygląd.

Przeciwwskazania

Kosmetyki zawierające kwa traneksamowy są preparatami bezpiecznymi. Nie powinny jednak być stosowane przez kobiety w ciąży. Nie powinny stosować ich również osoby, które mają podwyższoną krzepliwość krwi, a także uczuleni na niektóre składniki preparatów.

Skuteczną kurację kwasem traneksamowym znajdziesz w serii naturalnych kosmetyków proponowanych przez firmę Arkana (https://arkana.pl/).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten − eight =