Olej z pestek malin w kosmetyce

Olej z pestek malin w kosmetyce

Chcesz mieć gładką i zdrową skórę? Zastanawiasz się, jak dodać swoim włosom blasku? Dowiedz się więcej o właściwościach oleju z pestek malin i jego zastosowaniu w kosmetyce.

Olej z nasion malin – charakterystyka

Olej z pestek malin to kosmetyk naturalny, otrzymywany w wyniku tłoczenia pestek na zimno. Posiada lekką konsystencję i brunatno-żółty kolor. Jego charakterystyczny zapach, przypominający oliwę z oliwek, utlenia się zaraz po nałożeniu kosmetyku na skórę, która staje się natłuszczona i bardziej elastyczna. Szybko się wchłania i nie barwi skóry.

Olejek z pestek malin – właściwości

Olejek malinowy polecany jest osobom, które posiadają cerę tłustą lub wysuszoną. W nasionach malin znajdują się bowiem bardzo pożądane kwasy Omega-6 i Omega-3, które odpowiadają za nawilżenie skóry. Dodatkowo olejek doskonale łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne przyspieszając regenerację. Kolejną jego zaletą jest ochrona naskórka przed promieniowaniem UVB, a także ochrona komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w olejku witamina E wspomaga zachowanie młodego i zdrowego wyglądu Twojej skóry.

Ochrona przed promieniowaniem słonecznym

Pomimo tego, że olejek malinowy wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem słonecznym, nie może być stosowany jako jedyne zabezpieczenie. Wynika to z faktu, że chroni on jedynie przed promieniowaniem UVB odpowiadającym za zewnętrzne podrażnienia skóry. Skóra w dalszym ciągu narażona jest na działanie szkodliwego promieniowanie UVA, które sprzyja starzeniu się skóry i przyczynia się do powstawania chorób w jej obrębie.

Olejek malinowy – zastosowanie

Olejek malinowy może być stosowany przez osoby:

  • ze skórą podrażnioną, suchą i skłonną do alergii,
  • z problemami skórnymi takimi jak zaskórniki i wypryski – wysoka zawartość witaminy A i E wykazujących działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
  • z cerą dojrzałą – wspomaganie produkcji kolagenu i elastyny, zatrzymywanie procesów starzenia się skóry.

Lekka konsystencja olejku sprawia, że nie zatyka on porów i może być stosowany jako baza pod makijaż.

Olej z pestek malin – jak stosować?

Olej z pestek malin można stosować bezpośrednio na skórę, a także w połączeniu z innymi substancjami na przykład kwasem hialuronowym. Po oczyszczeniu twarzy należy rozgrzać kilka kropel olejku w dłoniach i wklepywać bądź wmasowywać w skórę. W przypadku używania olejku z pestek malin do włosów należy nałożyć go na całą powierzchnię włosów i pozostawić na co najmniej pół godziny. Na głowę najlepiej nałożyć foliowy czepek, ponieważ pod wpływem temperatury łuski włosów otwierają się pozwalając wniknąć substancjom odżywczym w głąb włosa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + 1 =